Jdi na obsah Jdi na menu

Malý slovníček geocachingu

 

Additional waypoint

 

Aktivační kód

 

 

Aktivační kód umožňuje aktivovat nový geocoin nebo travelbug

Například pro objednané české geocoiny jej získáte vyplněním formuláře na určeném webu a následně obdržíte aktivační kód e-mailem. U jiných prodejců může být předání aktivačního kódu různé dle jeho podmínek

Atributy cache

Vlastník keše může prostřednictvím grafických symbolů přiřadit k listingu (popisu keše) atributy, které vhodným způsobem charakterizují jak umístění vlastní keše, tak případná opatření nutná k jejímu nalezení. Naši revieweři požadují zadání atributů vždy. Pokud je tedy při tvorbě listingu nezadáte, bude vám automaticky vrácen k doplnění (případné vzácné výjimky se posuzují individuálně, jsou-li například součástí řešení mystery keše, a není na ně žádný právní nárok).

BYOP - Bring Your Own Pencil-vezmi si svou tužku,cache ji neobsahuje z prostorových, či jiných důvodů

BF - Brute Force-nalezení skrýše jiným způsobem, než autor zamýšlel

Cache

Geocache nebo také cache (foneticky "keš") je většinou označení schránky (občas ale i nějaké jiné události, viz Druhy) která se stává obětí lovu geocacherů.

Cacher

Geocacher, často zkráceně pouze cacher (čti kešer; v češtině se též používá slangový výraz kačer), je osoba věnující se geocachingu

Czech Wood Geocoin CWG

 CWG je personalisovaná varianta oficiálních Geocaching Geocoinů, určená zejména pro radost a sběratelské účely. Jedná se o nekomerční a netrackovatelná dřevěná kolečka (sukovníky), na kterých je laserem gravírované logo geocachera nebo teamu. Existují také CWG vydávané pro zvláštní účely, např. pamětní CITO CWG. Najdete-li CWG v cache, smíte ho vyměnit, cena je cca 10Kč 

rozšiřující body) jsou nejčastěji waypointy vytvořené autorem cache, které nějakým způsobem souvisejí s vlastní keší. Jejich účelem je především usnadnit cacherům orientaci při hledání cache.

Povinně je potřeba uvádět tyto body u mystery a multikeší, pokud se na nich nacházejí fyzické schránky. Nikdy tedy při tvorbě listingu nezapomínejte uvést finální souřadnice (Final Location) a souřadnice fyzických zastávek u multikeší (Stages of a Multicache – nutno odlišovat od Question to Answer!), okolo kterých vzniká ochranné pásmo 0,1 míle (161 m). Bez udání těchto bodů Vám nebude cache schválena. Souřadnice těchto bodů budou cacherům skryty. Uvidí je pouze autor a revieweři (viz níže).

Ostatní body jsou nepovinné, cacheři však zajisté ocení, pokud si mohou do navigace stáhnout souřadnice zastávek multicache (Question to Answer, pokud se nedopočítávají), přístupových bodů, místa k zaparkování apod.