Jdi na obsah Jdi na menu

Co je geocaching

 

 

Geocaching je jednoduše řečeno hra. Hra, kterou si hrajete na hledače pokladů a můžete si tak krátit své dosud bezcílné toulky.

Ale popořadě-pamatujete si, zvláště pak Vy starší, ty branné soutěže a hříčky? Kdy někdo někam schoval obálky s úkoly a v závislosti na typu terénu kreslil šipky na asfalt, nebo ryl do písku, či v lese je stavěl z klacíků? A pak několikačlenná družstva šla, plnila úkoly nalezené v obálkách a když některé družstvo došlo včas, nebo nejrychleji a vše splnilo, bylo vítězné. Nebo jistě znáte orientační běh, kdy se běžec musí dle mapy, nebo GPS orientovat v terénu a navštívit dané body s kontrolami.

Vlastně od všeho něco má v sobě hra Geocaching a navíc to, že ji může provozovat snad opravdu každý, klidně i třeba člověk s mírným handicapem, protože každý si může najít to své. A o co že jde? Tahle ta věc sem dorazila z USA a vznikla asi ze dvou důvodů-tím prvním byl fakt, že armáda zrušila záměrnou odchylku v signálu GPS, takže umožnila používat navigace i civilům. Další důvod byl nejspíše vytáhnout otylé Amíky do přírody, ale zcela je neizolovat od jejich oblíbených hraček, tedy počítačů a Internetu. A tak vznikla tato turistická hra.

V čem spočívá? Někdo někam něco ukryje, zveřejní souřadnice a vy to pak jdete hledat. A co že se ukrývá? Předmětem o který tu jde je schránka, která se nazývá CACHE (z angl. cache-skrýš), naši lidé toto slovo píší prostě keš, nebo keška. Zůstaneme tedy u toho. Keš obsahuje nejčastěji deníček, zarytými hráči a jazykem této hry nazývaný logbook, tedy něco jako návštěvní kniha-slouží k tomu, že se do ní každý hráč po nálezu zapíše, dále může keš obsahovat drobné předměty, které slouží hráčům na výměnu. Tedy když schránku najdete, zapíšete se, můžete si z ní i vzít nějakou trofej, ale pozor!-měli byste v ní taktéž něco zanechat. Krabiček může být několik velikostí:

MICRO Cache - nejčastěji jde o obal od filmu, nebo pouzdro velikosti krabičky zápalek, obsahuje pouze deníček pro zápisy nálezců

SMALL Cache - nejčastěji krabička na ohřev potravin v mikrovlnce, může už obsahovat kromě deníčku i tužku a nějaké drobné předměty k výměně.

REGURAL Cache - schránka velikosti cca A4, ve které lze umístit již větší předměty k výměně a výše uvedené náležitosti

LARGE Cache - veliká schrána, např. kyblík, kanystr, nebo sud, ve kterém jsou dány i velké speciální předměty

A kde mohou být tyto skrýše? V podstatě všude-většinou se umisťují na turisticky zajímavá místa, do lesů, obcí i měst, fantazii se meze nekladou. Jen se při ukrývání dodržují taková nepsaná pravidla: Skrýš nesmí ohrožovat zdraví hledače, tzn. že krabičku určitě neukryjete do kolejiště mezinárodní trati, nebo do středu dálnice D1... Neměla by obsahovat nebezpečné věci, nebo jídlo, aby nelákala kromě hledačů například medvědy...

A aby toho nebylo málo, lidská fantazie šla ještě dál a kromě velikostí, existuje i více druhů krabiček podle toho, jak se hledají:

  • Tradiční cache (český výraz tradička, tradicionálka, tradka) - schránka je umístěna přímo na místě definovaném zveřejněnými souřadnicemi.
  •  
  • Multi cache (český výraz multina) - k nalezení cílové (tzv. finální) skrýše je potřeba nalézt nejprve skrýš první danou zveřejněnými souřadnicemi a z informací získaných v první skrýši nalézt skrýš finální, případně druhou, třetí a další, postupně je nutné se propracovat až na tzv. finální skrýš. Multi cache mohou mít mnoho podob, spojuje je ale shodná filosofie postupného hledání řetězce pomocných skrýší nebo plnění úkolů směřujících k nalezení skrýše hlavní. Jednotlivé pomocné skrýše se nazývají stage (z angl. stage=stupeň).
  •  
  • Mystery cache (český výraz mysterka) - zveřejněné souřadnice ukazují zpravidla do blízkého okolí cache, ale skutečné souřadnice musí geocacher dopředu získat například prostudováním nějakých informací, vyluštěním hádanky, šifry apod. Někdy se též tato cache nazývá unknown.

 

 

A jak hrát? Postup je jednoduchý-potřebujete k tomu vlastně jen počítač, nebo mobil s Internetem a navigaci GPS. Doporučuji turistickou. Pak se stačí zaregistrovat na www.geocaching.com což je mezinárodní web této celosvětové hry, tam si najít vámi oblíbenou lokalitu, opsat si souřadnice keší, které chcete ten den nalézt a jít na věc.

Může hrát opravdu kdokoli. K místu, pokud to terén dovoluje si můžete dojít, dojet vlakem, na kole, motorce, autem...záleží na vás a na okolí. Když krabičku naleznete a zapášete se, pak nezapomeňte až znovu dorazíte k Internetu, zapsat nález i na serveru hry, aby ten co keš ukryl věděl, že jste tam byli. A slušnost je poděkovat.

A nyní nějaká videa, ty řeknou asi to samé co já, ale není nad praktickou ukázku:

http://www.youtube.com/watch?v=A8mA5LppZK4

http://www.stream.cz/uservideo/581989-geocaching-dokumentarni-reportaz

 

Do sdružení Kolejová tuto hru přinesl jeden z jeho členů, Honza Nekvapil, na serveru Geocaching známý jako Yogi, který skloubil právě hledání krabiček s projížděním tratí a reportážemi z těchto cest. Nejen jeho články si můžete přečíst na stránkách sdružení Kolejová. Třeba vás inspirují k této jistě i zdraví prospěšné zábavě, jenž se dá provozovat třeba i cestou z práce. A nebudete litovat, dá se u toho zažít i mnohá napínavá chvilka....